Esteu aquí

Balanç positiu de les accions de l'Acord Social 2016

11/01/2017 - Acció social

Una de les dades més positives és que Sant Joan Despí, amb un 10,4% d'atur, és la població de més de 30.000 habitants del Baix Llobregat amb la desocupació més baixa, un índex que està per sota de la mitjana comarcal (un 12,6%) i provincial (un 12,78%). També cal destacar la reducció, en un 47,8%, de l'atur juvenil que ara és del 7,1%, gairebé la meitat que les mitjanes comarcals i provincials, amb un 13,09% i un 12.92% respetivament. En el cas dels aturats de llarga durada, l'índex s'ha reduït en un 20,27% respecte al 2015, mentre que el registrat al Baix Llobregat ha estat del 15,66%. En aquest darrer any a Sant Joan Despí s'han contractat 165 persones a través de plans d'ocupació. Les dades relatives a l'atur han estat facilitades per l'Observatori Comarcal del Baix Llobregat i la Diputació de Barcelona.

Durant la seva intervenció, l'alcalde, Antoni Poveda, ha destacat la feina de l'Ajuntament i de la resta d'administracions per reduir l'atur i incentivar l'economia “amb propostes per promoure l'ocupació en tots els sectors; programes de formació ocupacional, plans d’ocupació i orientació de les persones aturades. Però a aquestes mesures que han estat d'urgència perquè la situació així ho requeria, hem de sumar més d'estructurals, com la formació i preparació de la ciutadania, factor clau en el desenvolupament social i econòmic”. 

A més de les dades relatives als programes ocupacionals, en aquest darrer any també s'han fet actuacions en l'àmbit del comerç i l'empresa amb accions formatives, campanyes de dinamització i incentius a la contractació i posada en marxa de nous negocis.

En l'àmbit de l'atenció social s'ha intentat donar resposta al màxim de persones que es troben en situacions de vulnerabilitat. Tal i com ha comentat la tinenta d'alcalde d'Acció Social, Margi Gual, “hem detectat que el que abans era una situació puntual d'emergència s'està cronificant. A les famílies els hi costa més sortir d'aquesta situació degut sobretot a la precarietat laboral o la manca de feina”. La pobresa energètica i l'accés a l'habitatge apleguen la majoria d'ajudes i consultes. Així, s'han atès 382 casos de problemàtiques relacionades amb l'habitatge; s'han tramitat 102 ajudes urgents per atendre pagaments relacionats amb la vivenda i s'han tramitat 212 ajudes al lloguer a l'Oficina Local d'Habitatge. En l'àmbit social també s'han destinat més de 55.000 euros en 723 ajudes a la pobresa energètica; més de 150.000 euros a atendre 430 famílies amb vals d'alimentació i s'han donat 112 ajudes a la subsistència bàsica de les famílies. També s'han donat 510 beques per a casals d'estiu, colònies i activitats extraescolars.

Aquestes són només algunes de les dades més rellevants del balanç de les mesures de l'Acord Social en 2016 que, d'altra banda, conclou que tot i que queda molta feina a fer, les iniciatives fetes en els darrers anys estan donant els seus fruits.

A l'Acord Social estan representats els partits polítics (PSC, SíSePuedeSíqueEsPot, ERC-MES-AM, Ciutadans, ICV-EUiA-E, PP i CiU) a més dels agents socials i econòmics (sindicats CCOO i UGT, PIMEC, Federació d'Associació de Veïns i Veïnes del Baix Llobregat; l'Associació de Propietaris i Industrials del Polígon Fontsanta; l'Associació de Comerciants Activa Despí i d'APTA, associació de parats i treballadors en actiu de Sant Joan Despí).