Esteu aquí

El Ple aprova el pressupost per a 2018 amb 5 milions d'euros en inversions

Se construirán 48 viviendas públicas de alquiler municipal

22/12/2017 - Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Sant Joan Despí ha aprovat aquest divendres 22 de desembre el pressupost de 2018 que ascendeix a més de 44,5 milions d'euros, amb una partida de 5 milions d'euros per a inversions, entre les que destaquen la reforma integral del carrer Major, un centre polivalent per a la gent gran a Les Planes i la construcció de 48 habitatges de lloguer. Els comptes municipals per al proper any s’han aprovat amb els vots favorables del PSC, ICV-EUiA, CiU, i el vot en contra de SQP, ERC, Cs i PP.

El pressupost de l'Ajuntament per a 2018 serà de 44.594.677 milions d'euros, mentre que el pressupost de l’empresa municipal ADSA (que gestiona les promocions públiques d’habitatge i els aparcaments) será de 7.451.979 milions d’euros. D'aquesta forma, el pressupost consolidat per al 2018 serà de 52 milions, un 12,31% més que al 2017.

Per àrees, la despesa en espai públic, equipaments i serveis, amb 22,7 milions d’euros, o els serveis a les persones, amb 13,1 milions d’euros, són les partides que més diners reben.

L'alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha explicat que el pressupost “pretén garantir la qualitat dels serveis que es presten i dels equipaments municipals, amb una despesa orientada a millorar la ciutat i la qualitat de vida i a fer front a les necessitats de les persones més vulnerables, i amb d'altres línies estratègiques com ara les polítiques de sostenibilitat, l'ocupació, la cohesió social i la millora del manteniment públic”.

Segons Poveda, el pressupost “inclou un programa ambiciós en inversions i és el resultat de parlar al llarg de l'any amb molts col·lectius, entitats i ciutadans, de recollir les seves inquietuds i propostes i que quedin reflectides al pressupost, de forma que són uns comptes molt consensuats amb la ciutadania”.
 

Cinc milions per a inversions

Aquest any es destinaran cinc milions d’euros a projectes que no només milloraran la trama urbana de la ciutat sinó que també es notaran de forma notable als equipaments municipals. Així, el proper any s’iniciaran les obres d’un nou centre polivalent per a la gent gran al barri de les Planes (projecte inclòs a la Llei de barri); la segona fase de remodelació del poliesportiu Salvador Gimeno; la construcció de quatre pistes de pàdel al Tennis Despí o la reforma de diferents equipaments culturals com la biblioteca Miquel Martí i Pol, les dependències de Promodespí o el Centre Cívic Sant Pancraç.

A més de les intervencions als equipaments, l’espai públic millorarà notablement amb la intervenció en diferents carrers, bé de manera integral o parcial. Destaca la reforma integral del carrer Major, que a partir del proper any tindrà voreres més amples, o la intervenció en carrers com John F. Kennedy on millorarà la mobilitat tot connectant el carrer, en plataforma, amb la plaça del Mercat.

També es remodelarà el carrer de Rius i Taulet, es millorarà l’accessibilitat al passatge de Maluquer i s’instal·laran escales elèctriques al carrer de Baltasar d’Espanya. Alhora, s’ampliarà i millorarà l’actual pipi-can del parc de la Fontsanta, i s’intervindrà en diferents punts de la ciutat per ajudar a l’eliminació de barreres arquitectòniques.

El capítol d’inversions també recull un bon grapat de propostes relacionades amb la mobilitat i la sostenibilitat. En aquest apartat destaca la construcció d’un nou carril bici a l’avinguda de Barcelona (entre el carrer de Francesc Macià i l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat); la renovació de les marquesines d’autobús, a més de continuar apostant per la millora de l’eficiència energètica en equipaments i a la via pública (semàfors i enllumenat). Al carsharing (servei de vehicles compartits), que entrarà en servei l’any que ve, s'hi sumarà el bicisharing, un sistema per compartir bicicletes elèctriques.
 

Més habitatge públic

Per la seva banda, l’empresa municipal ADSA iniciarà la construcció d’una promoció de 48 habitatges de lloguer al barri de Torreblanca. Els pisos tindran dos o tres habitacions amb pàrquing i traster inclosos. En aquest àmbit, ADSA també impulsarà noves promocions d’habitatge a preu concertat en altres barris de Sant Joan Despí.
 

Ocupació i activitat econòmica

Si el 2017 finalitza amb un centenar de persones contractades a través de plans d’ocupació, per al proper 2018 està previst que es contractin 150 més amb diferents modalitats contractuals. L’Ajuntament també promourà l’ocupació amb subvencions a empreses i comerços,  continuarà treballant en el pla de promoció del polígon industrial Fontsanta i formarà el sector comercial i empresarial per lluitar contra l’escletxa digital.
 

Medi ambient i sostenibilitat

És un dels àmbits en què any rere any més accions es desenvolupen. Per al proper any, l’Ajuntament farà una revisió de l’arbrat protegit; s’ampliaran els horts municipals; es desenvoluparan accions per fomentar ‘terrats verds’ als habitatges; es realitzarà un pla d’acció per a l’energia i el clima, i un estudi sobre l’ús de l’aigua regenerada i pluvial per al reg i la neteja, entre d’altres accions.
 

Atenció a les persones

Al 2018 l’Ajuntament continuarà apostant per l’atenció a les persones amb el manteniment de projectes i programes en tots els àmbits (educatiu, cultural, de serveis socials...), alhora que n'incorporarà de nous.

En l’àmbit social, s’ampliarà el Servei d’Atenció Domiciliària i es reforçarà l’atenció a les persones afectades per la pobresa energètica, tot augmentant la despesa social entre els col·lectius més vulnerables.

En l’àmbit educatiu, es posarà en marxa el Consell d’Adolescents; un nou Pla Educatiu d’Entorn i el projecte pati a les escoles bressol per potenciar-los com a lloc educatiu.

En l’àmbit de la cultura, s’iniciarà la commemoració del naixement i la mort de l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol; es farà una ruta guiada per l’itinerari del Passeig del Canal i es realitzarà el mapa del patrimoni de Sant Joan Despí.

En l’àmbit de l’esport, es promourà un abonament jove; s’impulsaran activitats físiques a l’anella verda i la zona del riu alhora que també es fomentarà l’ús de la bicicleta.

En l’àmbit de joventut, es farà un nou Pla Jove, mentre que des de sanitat s’elaborarà un Pla de Salut i s’impulsarà un programa de benestar animal amb protocols sobre tinença responsable d’animals.

En l'àmbit de la promoció associativa, s'ampliaran les places de casals d'estiu i es continuarà amb el pla de formació de les entitats.

En l'àmbit de la gent gran, s'incrementarà l'oferta formativa i es continuarà apostant per programes que promouen la participació en aquest col·lectiu.

En l'àmbit del turisme, es proposa difondre encara més el patrimoni amb paquest turísics, rutes i accions conjuntes amb el departament de Comerç i es treballarà en un Pla de Turisme Sostenible.
 

Aprovats pel Ple Municipal

Els comptes municipals per al proper any s’han aprovat en la sessió del Ple Municipal del 22 de desembre, amb els vots favorables del PSC, ICV-EUiA, CiU, i el vot en contra de SQP, ERC, Cs i PP.

La portaveu del PSC, Belén García, ha manifestat que “els comptes responen al criteri de posar les persones com a prioritat, tot reforçant l'atenció social, el desenvolupament econòmic, l'ocupació, moltes vegades més enllà de les competències municipals”.

Per la seva banda, la portaveu d'ICV-EUiA, Juana Cano, ha destacat “l'increment de recursos a les regidories de Promoció Econòmica i Serveis Socials, dues de les regidories que treballen en l'atenció a les persones amb menys recursos per tal de millorar la seva qualitat de vida”.

El portaveu de CiU, Pere Àngel Montserrat, ha intervingut també al debat per expressar el seu suport als comptes de l'any que ve.

Pel que fa als grups que hi han votat en contra, el portaveu d'SQP, Rafael Roldán, ha dit: “No estem d'acord amb el model de gestió ni amb uns pressupostos que no són ni socials ni participatius”.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Lluís Fabrés, ha apuntat que “s'ha de fer un esforç més gran de participació i l'equip de govern no el fa: una cosa és informar i una altra és participar”.

El portaveu de Cs, José Luis Cerro, ha argumentat que “en un pressupost que probablement acabarà en superàvit, no s'entén una pujada, encara que sigui petita, de l'Impost de Béns Immobles (IBI); ni una pujada de la taxa de recollida de residus, ni que es destini menys d'un 4% a l'àrea d'Acció Social”.

Finalment, el portaveu del PP, Manuel López, ha dit que el pressupost “no reflecteix la realitat de Sant Joan Despí”, per la qual cosa hi presentaran al·legacions.