Esteu aquí

Comunicat conjunt de recolzament als veïns del número 113 de l'avinguda de Barcelona

22/02/2018 - Ajuntament

Els grups municipals del PSC, SQP, ERC, ICV-EUiA, PP i CiU han subscrit un comunicat conjunt de recolzament als veïns del bloc de l'avinguda de Barcelona 113 de Sant Joan Despí davant el risc de ser expulsats dels seus habitatges i de la ciutat per l'augment "dràstic i desmesurat" del lloguer que planteja la propietat. Els grups també reclamen mesures per posar fi a l'especulació en el preu del lloguer dels pisos i un impuls del parc públic d'habitatge.

L'any 2013, davant la problemàtica derivada d'un bloc de pisos buit, la propietat de l'edifici del número 113 de l'avinguda de Barcelona va decidir llogar-los a preus similars als del barri de Les Planes amb contractes de 5 anys. Les famílies llogateres d'aquest bloc són famílies populars, arrelades al territori. De les 400 persones que hi viuen moltes són joves i amb fills que han nascut mentre hi vivien. Hi ha 30 nens i nenes escolaritzats a la ciutat i hi ha llogaters que estan en situació d’atur, pensionistes, que cobren el salari mínim interprofessional o poc més.

Ara, quan s'han de renovar els contractes, la nova propietat ha decidit aplicar augments d'entre el 40 i el 100% que les famílies no poden assumir i que poden implicar l'expulsió, no només del bloc sinó de la ciutat, de 121 famílies.

Davant d'aquesta situació, els grups municipals del PSC, SQP, ERC, ICV-EUiA, PP i CiU -que sumen 19 dels 21 regidors del Ple- han subscrit un comunicat conjunt en què manifesten el seu "suport i recolzament a les famílies afectades front a la situació crítica en què es troben i en la seva lluita per una solució global d'un preu just (amb un augment raonable) per als seus habitatges". També es comprometen a "donar suport a la mediació per arribar a acords i, en cas que no n'hi hagi, a acompanyar les famílies en les decisions que decideixin emprendre".

Els grups signants alerten que "és urgent posar fre a aquest tipus d'actuacions sense control per part de les grans empreses immobiliàries i especuladores". En aquest sentit reclamen polítiques públiques d'habitatge que promoguin un parc públic de lloguer assequible i legislació que reguli els lloguers.

"L’habitatge és un dret que cal defensar dins i fora de les institucions. No podem convertir el lloguer en un luxe i incrementar la vulnerabilitat de la població. L'habitatge és un bé de primera necessitat i la seva funció social ha de ser preservada per les institucions públiques per sobre de qualsevol altre consideració", sentencien els grups municipals del PSC, SQP, ERC, ICV-EUiA, PP i CiU en el seu comunicat.