Esteu aquí

Una mobilitat més sostenible reduiria la contaminació dràsticament

Jordi Sunyer durant la intervenció

19/09/2017 - Alcalde

Una xerrada sobre la contaminació i la salut ha obert els actes de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura a Sant Joan Despí. El catedràtic Jordi Sunyer, cap del programa de Salut Infantil de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ho va dir ben clar: “acabar amb la contaminació és una prioritat”. A peu, en bici o en transport públic, per promoure una mobilitat més neta en els nostres desplaçaments habituals.

Sunyer, que ha fet diferents recerques sobre com afecta la contaminació atmosfèrica en la salut, ha parlat al Centre Cultural Mercè Rodoreda sobre els nombrosos efectes negatius que tenen les partícules en suspensió provocades pels gassos dels cotxes “sobretot, els de dièsel” sobre la salut.”L'OMS ha advertit que la contaminació atmosfèrica està darrera de la mort de 3,5 milions de persones arreu del món. I sabem que no només afecta a les malalties respiratòries, sinó també a l'aparell cardiovascular tot provocant ictus, inferts de miocardi o fins i tot, càncer de pulmó”, va dir.

La clau està a canviar hàbits “caminar més, utilitzar transport públic i vehicles elèctrics i compartir cotxe perquè ja no calen més estudis per demostrar la relació directa entre contaminació i malalties”, va concloure. L'alcalde i vicepresident de Transport i Mobilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Antoni Poveda, va assenyalar com “des de les administracions estem prenent mesures per limitar l'ús de vehicles contaminants, però el canvi cap a una mobilitat més sostenible no serà possible sense un canvi d'hàbits de la ciutadania”.

I precisament per conscienciar-nos sobre aquest aspecte, durant aquesta setmana s'han programat, en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, encara podrem participar en diferents activitats. La jornada central serà el 22 de setembre, Dia Europeu Sense Cotxes. Aquest dia, i com a símbol de la nova mobilitat que vol donar més protagonisme al vianant es tallarà al trànsit, entre les 15 i les 20 h, un tram del carrer John F. Kennedy (des de la plaça del Pi fins a la plaça d’Espanya). L’espai “lliure” de cotxes s’aprofitarà per fer activitats com ara uns autos de xoc sostenibles. També aquest dia es convida les famílies a deixar el cotxe a casa per portar els infants a l’escola, i a la plaça davant del Centre Cultural Mercè Rodoreda s’ha programat una Pedalada de Contes. A més, l’escola Joan Perich Valls tornarà a fer, vinculat al camí escolar, l’experiència bici bus; el bus a peu i l’acompanyament en bus.  Pares i mares acompanyaran als infants a l’escola en bibicleta –amb la col·laboració del Club Ciclista de Sant Joan Despí–, a peu i en bus.  

Les activitats es tancaran el 8 d’octubre amb la Baixcicletada, itinerari en bici des del parc de la Marquesa, a l’Hospitalet (10 h), fins al parc de Torreblanca, a Sant Joan Despí.