Esteu aquí

Can Negre mostra l'esperit artístic de la generació de Jujol en una exposició

25/10/2018 - Ciutat Modernista

Fins al 9 de desembre, el Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí acull l'exposició 'La Generació de Jujol', una mostra on podem conèixer l’esperit artístic de la generació d’arquitectes de la qual va formar part Josep Maria Jujol, una generació que va començar a l’entorn del modernisme personal de l’arquitecte Antoni Gaudí i que va obrir les portes del noucentisme.

L'exposició, comissariada per Bernat Puigdollers i Aleix Catasús, s'ha inaugurat el 25 d'octubre en un acte amb la presència de l'alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, i del tinent d'alcalde de Cultura, Àlex Medrano. Durant la inauguració, l'alcalde ha destacat que "l'exposició retrata el panorama artístic en una etapa que està a cavall del modernisme i el noucentisme".

L’any 1906, Josep Maria Jujol va obtenir el títol d’arquitecte i durant els anys que va passar a l’Escola d’Arquitectura va coincidir amb nombrosos arquitectes que van marcar el panorama artístic de les dècades següents. Tots ells formaven part del Cercle Artistic de Sant Lluc i de la Lliga Mare de Déu de Montserrat, institucions fonamentals en el procés de gestació del noucentisme.

En un primer àmbit, l'exposició ens presenta la trajectòria de tres arquitectes clau en aquella època, Rafael Masó, Josep Maria Pericas i Ignasi Mas i Morell. Per endinsar-nos en el seu llegat, a la mostra trobem fotos d’edificis, dibuixos, plànols i altres objectes originals com uns canelobres dissenyats per Pericas.

Bernat Puigdollers, comissari de l'exposició, explica que s'hi mostra “la feina d’arquitectes que també s’inspiren en la casa barroca, com va fer Jujol a Can Negre. Arquitectes que, en algun cas, tenen alguna semblança amb Jujol, tot i que cal tenir present que Jujol va per lliure, és un cas a banda”

En un segon àmbit, l'exposició recull la tasca d'artistes i col·laboradors que van treballar amb aquests arquitectes, pintures i escultures que porten la signatura de Darius Vilàs, Fidel Aguilar, els Germans Oslé, Joan Serra, Aureli Tolosa o Juli Vallmitjana.

Les peces que es presenten en aquesta exposició han arribat a Sant Joan Despí cedides per diferents fundacions, instituts i col·leccions particulars. Es tracta de la segona mostra que Sant Joan Despí organitza amb motiu de l'Any Jujol140.