Esteu aquí

El Servei d'Informació i Atenció a la Dona es potenciarà aquest any 2020

17/01/2020 - Feminisme

L'Ajuntament de Sant Joan Despí potenciarà aquest any 2020 el Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD) amb un increment de l'horari dels serveis d'informació i d'atenció jurídica i amb la creació d'un servei d'atenció psicològica adreçat als infants de les dones usuàries del SIAD.

El Servei d'Informació i Atenció a la Dona té com a finalitat donar resposta a les diferents demandes d'informació i atenció que tenen les dones de la ciutat. En aquest sentit, el SIAD ofereix informació, atenció psicològica, orientació jurídica, assessorament i tallers, tot potenciant l'autonomia de les dones i contribuint a superar les situacions de desigualtat de gènere.

Amb l'objectiu de seguir avançant en la qualitat de vida de les dones, aquest any 2020 l'Ajuntament potenciarà el SIAD com a punt de referència de l'atenció a les dones i a les dificultats que viuen pel fet de ser-ho (en àmbits com el de la parella, el del món laboral, el de la formació, el de la violència masclista, els processos de dol...). D'aquesta manera, el SIAD incrementarà en 10 hores setmanals el servei d'informació; duplicarà l'horari del servei d'atenció jurídica, i crearà un nou servei d'atenció psicològica infantil per al tractament dels fills i filles de les dones ateses pel SIAD.

La potenciació del SIAD és una de les 88 mesures previstes al Pla Municipal d'Equitat de Gènere de l'Ajuntament de Sant Joan Despí, que s'ha presentat públicament en un acte celebrat aquest dijous 16 de gener a l'Àrea de Serveis a la Persona. En el marc d'aquest pla, l'Ajuntament de Sant Joan Despí ja ha posat en marxa altres mesures, com ara la creació de la ‘Maleta Lila’ -que promou un fons bibliogràfic amb lectures amb perspectiva de gènere per a la biblioteques escolars-; els tallers de prevenció de les violències masclistes per a l’alumnat de batxillerat -que promouen entre el jovent les relacions afectives i sexuals lliures, igualitàries i consensuades-, i la realització de formacions específiques en igualtat per al personal de l'Ajuntament.

El Pla Municipal d’Equitat de Gènere 2019-2022 és fruit d’un procés que ha comptat amb la participació de persones, entitats, organitzacions, institucions, comerços i empreses amb l’objectiu d’impulsar l’equitat a la ciutat.

Durant la presentació del pla, la primera tinenta d'alcalde i coordinadora del govern, Belén García, ha posat de manifest el compromís de "treballar per l'equitat amb transversalitat, des del consens social i polític. Volem construir una ciutat amb ulls de dona".

Per la seva banda, la tinenta d'alcalde d'Igualtat, Judith Riera, ha destacat que "les actituds masclistes no tenen cabuda en aquesta ciutat: per totes les dones que hi som i per les que ja no hi són, continuarem lluitant i treballant per desenvolupar aquest pla".

Mitjançant el pla municipal, es determinen un seguit d’objectius per tal d’avançar en l’equitat de gènere. Entre altres, establir la perspectiva de gènere com acció de govern, incloent totes les àrees municipals; educar en valors d’equitat des de la primera infància i al llarg de la vida; promoure noves masculinitats; garantir la presència de les dones facilitant la seva incorporació en tots els àmbits; facilitar la igualtat d’oportunitats al món laboral; garantir la qualitat de vida de les dones; eradicar qualsevol tipus de violència masclista, i augmentar els recursos destinats a l’abordatge de les violències que pateixen les dones i els seus fills i filles.

Les 88 accions previstes es desenvoluparan sota el paraigües de sis eixos d’actuació: la transversalitat de gènere; la transformació cap a una ciutat feminista; la participació inclusiva; la coresponsabilitat, treballs i usos del temps; la qualitat de vida, i la intervenció integral contra les violències masclistes.

Aquest document marcarà el camí cap a l’equitat entre dones i homes i cap a la distribució justa i equitativa dels drets, les oportunitats i els recursos entre tots dos sexes.