Esteu aquí

Activat un avís preventiu de contaminació atmosfèrica

21/11/2017 - Medi Ambient

La Generalitat ha activat un avís preventiu de contaminació atmosfèrica a la conurbació de Barcelona a causa dels nivells força elevats de contaminants urbans. Per això, es recomana a la ciutadania reduir els desplaçaments amb vehicle privat i realitzar els trajectes a peu, amb bicicleta o amb transport públic.

L'avís preventiu s'ha posat en marxa atès que s'han assolit nivells elevats de concentració de diòxid de nitrogen i de PM, dos dels contaminants més nocius per a la salut de les persones, i perquè la previsió és que la situació no millori en les properes 24 hores, a causa de les condicions meteorològiques actuals.

Davant l'activació de l'avís preventiu, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha iniciat el seu protocol d'actuació per als episodis d'elevada contaminació atmosfèrica amb la finalitat de reduir les emissions de contaminants i de garantir la qualitat de l'aire i la salut de les persones.

En l'actual situació d'avís preventiu per contaminació atmosfèrica, es recomana a la ciutadania:
  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…)
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc)
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  • Regular la climatització: a l'hivern, baixar la temperatura del termòstat de la llar; i a l'estiu, apujar-la.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, llenya, biomassa, tot evitant-ne purgues i arrancades.
A més, es recomana a la població sensible (persones amb problemes de cor o de pulmons, nadons, nens en edat preescolar i dones embarassades) reduir l’exercici físic intens, especialment a l’exterior, i no modificar els desplaçaments habituals.

L’AMB ha treballat en mesures i actuacions puntuals adreçades a reduir el trànsit privat, així com en d’altres de caràcter més estructural i permanent, que s'aniran intensificant i endurint a mesura que augmenti el risc. L'AMB les aplicarà, previsiblement, durant la permanència de l'avís, d'acord amb les competències que l'administració metropolitana té assignades sobre transport públic, taxi, medi ambient i ordenació del territori.

Entre d'altres mesures, l'AMB ha posat en marxa la targeta verda metropolitana, que ofereix tres anys de transport públic gratuït a canvi de desballestar un cotxe antic contaminant.

A més, cal recordar que a partir de l’1 de desembre de 2017, en situació d’episodi de contaminació, no podran circular dins de la Zona de Baixes Emissions àmbit Rondes de Barcelona els turismes sense etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C i B) i les furgonetes anteriors a Euro. Les restriccions de trànsit s'establiran els dies laborables, entre les 7 i les 20 hores. Aquesta setmana s'està instal·lant la senyalització de les restriccions a les rondes Litoral i de Dalt.

En un futur, s’afegiran a les restriccions les motos, els camions, els autocars, els autobusos i les furgonetes Euro 1, Euro 2 i Euro 3, que inicialment estaran exempts de la mesura. Els vehicles d'emergències, vehicles de persones amb mobilitat reduïda i serveis essencials podran circular sempre, independentment de la seva etiqueta de la DGT.

Més informació a http://canvidhabits.com/ca/