Se encuentra usted aquí

L'Ajuntament de Sant Joan Despí regula la circulació dels patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal

05/03/2020 - Mobilitat

L'Ajuntament de Sant Joan Despí ha aprovat una ordenança que regula la circulació per la via pública dels patinets elèctrics, altres vehicles de mobilitat personal i la resta de cicles. La nova ordenança té com a objectiu ordenar la circulació dels nous modes de transport sostenible, tot garantint la convivència a l'espai públic, la millora de la seguretat viària i la protecció de totes les persones usuàries de la via pública, especialment dels vianants.

L'Ordenança Municipal Reguladora de la Circulació de Cicles i Vehicles de Mobilitat Personal s'ha aprovat en el Ple municipal del mes de febrer per unanimitat de tots els grups municipals. L'aprovació de l'ordenança es produeix després de la irrupció a la via pública dels anomenats vehicles de mobilitat personal, que inclouen patinets elèctrics, plataformes i rodes, entre altres.

L'ordenança estableix que els patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal (VMP) només podran ser ocupats per una persona, hauran de portar llums al davant i al darrere i sistema de frenada. També regula la resta de dispositius de seguretat (casc, timbre...) i l'edat mínima d'utilització (a partir dels 15 anys, edat que s'incrementa depenent de les característiques del vehicle).

Pel que fa als espais de circulació, els patinets elèctrics i altres VMP hauran de circular preferentment per les vies ciclables: a un màxim de 25 km/h pels carrils bici situats a la calçada, i a un màxim de 15 km/h pels carrils bici situats a la vorera, respectant una distància mínima d'1,5 metres amb els vianants. En calçada, només podran circular pels carrers zona 30 (si poden assolir els 15 km/h). No podran anar per calçades on la velocitat permesa sigui superior als 30 km/h.

Per voreres i àrees de vianants només es pot circular sempre que hi hagi un espai lliure de 3 metres i mantenint una distància mínima d'1,5 metres amb vianants i façanes. Els vehicles hauran de moderar la velocitat, adequant-la sempre als vianants, circulant com a màxim a 10 km/h. En cas d'alta densitat de vianants, s'haurà de baixar del vehicle.

Monopatins, patins i patinets sense motor

L'ordenança també regula les condicions de circulació de monopatins, patins i patinets sense motor. Aquests vehicles no poden circular per la calçada ni pels carrils bici que hi ha a la calçada. Sí que poden fer-ho pels carrils bici que hi ha a les voreres. En el cas de voreres i àrees de vianants, només podran circular-hi si hi ha un espai lliure de circulació de 3 metres i una distància mínima amb vianants i façanes d'1,5 metres, adequant sempre la velocitat als vianants. Les persones menors d'edat circularan sota la responsabilitat dels seus tutors o tutores legals. Està prohibit practicar acrobàcies i jocs d'habilitat a la via pública.

Bicicletes

Pel que fa a les bicicletes, la normativa estableix que la circulació de bicis ha de desenvolupar-se preferentment pels carrils bici o a la calçada i que hauran de respectar sempre la prioritat dels vianants. En el cas de voreres i àrees de vianants, només podran circular-hi si hi ha un espai lliure de circulació de 3 metres i una distància mínima amb vianants i façanes d'1,5 metres, adequant la velocitat als vianants. Els menors de 12 anys hauran de circular sempre acompanyats d'un adult. Cal dur timbre i llums i el casc és obligatori en menors de 16 anys.

Normes de seguretat viària

L'ordenança determina normes de seguretat de compliment obligat per a tots els vehicles. Així, les persones que condueixen patinets elèctrics i altres cicles no poden circular amb auriculars o cascs ni utilitzant el telèfon mòbil; no poden practicar acrobàcies, ni jocs d'habilitat, ni fer maniobres temeràries que afectin la seguretat; han de respectar sempre la preferència i la seguretat dels vianants; i no poden circular sota els efectes de l'alcohol o sota la influència de substàncies estupefaents. Les conductes que infringeixin l'ordenança poden ser objecte de sancions.

Pel que fa a l'estacionament, els vehicles s'han d'aparcar preferentment als llocs específicament destinats a aquesta finalitat i està prohibit lligar-los als arbres o a elements de mobiliari urbà, o estacionar-los en zones que impedeixin el pas de vianants o l'ús d'espais reservats.

L'ordenança també estableix l'obligació de les persones que condueixen vehicles de motor (cotxes, motos...) de mantenir una distància de seguretat prudencial i proporcional a la velocitat dels vehicles de mobilitat personal (d'un mínim de 5 metres), avançar-los extremant les precaucions i no fer maniobres d'assetjament als conductors dels vehicles de mobilitat personal.

L'Ajuntament de Sant Joan Despí ha treballat en la redacció de la nova ordenança reguladora dels vehicles de mobilitat personal de forma conjunta amb la resta d'ajuntaments de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per tal de contribuir a l'homogeneïtzació d'aquesta regulació en tot l'àmbit metropolità. Properament, l'Ajuntament durà a terme una campanya informativa per donar a conèixer la nova ordenança a la ciutadania.

La agenda, al dia

Marzo 2024

Lu Ma Mi Ju Vi Do
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31