Esteu aquí

L'Ajuntament acompleix el 84,4% de les actuacions previstes al Pla d'actuació municipal (PAM) 2019-2023

29/03/2023 - Govern Obert

L’Ajuntament de Sant Joan Despí ha acomplert la pràctica totalitat dels 552 projectes que recull el Pla d'actuació municipal (PAM) 2019-2023 i ha assolit, d'aquesta manera, el seu compromís de govern amb la ciutadania. Concretament, l'estat d'execució actual del PAM arriba al 84,48% de mitjana, un percentatge que s'incrementa en funció dels àmbits d'actuació com el que aplega les accions que prioritzen les persones (un 88,09%) o el destinat a la innovació i el desenvolupament econòmic (89,95%). El Pla d'actuació municipal és divideix en quatre grans eixos: Prioritat les persones; Equilibri i sostenibilitat; Innovació i desenvolupament econòmic i Govern obert.

El PAM recull les accions i els compromisos de l'equip de govern del mandat 2019-2023 i té com a objectiu abordar, des de les capacitats i competències de l’Ajuntament i el màxim esforç i reconeixement a les necessitats actuals, actuacions per a reduir les desigualtats i garantir la igualtat d'oportunitats, el benestar i qualitat de vida de la ciutadania. El document incorpora les actuacions estratègiques per avançar cap a l’horitzó del Sant Joan Despí 2025 afegint els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que en el marc de l’Agenda 2030 de Nacions Unides, incorporen els objectius relacionats amb les competències i les responsabilitats locals. 

Reorientar els objectius a causa de la crisi de la COVID

Però el PAM no només ha assolit gairebé la totalitat de les actuacions previstes, sinó que ho ha fet en un complex context: primer amb la irrupció de la pandèmia de la COVID-19, i després amb  l'esclat de la guerra a Ucraïna, que ha impactat en l'economia mundial derivant en una situació d'incertesa i de crisi energètica que ha portat els governs de tot el món a reorientar les seves polítiques. Aquest canvi de context econòmic i l’augment de la vulnerabilitat de determinats col·lectius, van portar l'Ajuntament a desenvolupar el Pla Reiniciem Sant Joan Despí que va destinar més d'1,6 milions d'euros a actuacions per fer front a l’exclusió social, per a la dinamització econòmica i l’atenció a les persones. 

No obstant això, l'Ajuntament ha estat capaç de tirar endavant el PAM i d'incorporar, fins i tot més actuacions de les previstes en el document aprovat en funció de les necessitats detectades aquests anys. 

La participació ciutadana, una peça clau del PAM

El PAM no és només un compromís assolit de l'equip de govern, sinó que ha comptat amb la participació de la ciutadania a través d'un procés obert per fer partíceps els santjoanencs i santjoanenques de la transformació de la ciutat.  El procés, que es va fer de manera on line va comptar amb la participació de molts ciutadans i ciutadanes que van aportar les seves propostes, una part de les quals es van incorportar al document final. Al web sjdespi.cat, i gràcies a la incorporació d'un eina digital desenvolupada amb el suport de l'Agència de Transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, es pot fer un seguiment de l'estat d'execució i assoliment de les actuacions. 

Eix 1: Prioritat les persones 

És l'eix del PAM amb més accions, 312 en total, de les quals 298 han finalitzat o estan iniciades amb una execució del 88,09%. En aquests quatre anys de mandat s'han portat a terme accions que han ajudat a mantenir la cohesió social i garantir la igualtat d'oportunitats de la ciutadania des d'àmbits com l'educació, els serveis socials, l'envelliment actiu, les polítiques de gènere, la seguretat o el civisme i la convivència. La posada en marxa del Centre de Gent Gran Cirerers; la reforma de la Biblioteca Miquel Martí i Pol; l'ampliació i millora del poliesportiu Salvador Gimeno i Francesc Calvet; la implementació del Pla d'Equitat de Gènere; l'augment dels recursos de la Policia Local; el desenvolupament del Pla Municipal de Joventut; la construcció del nou Centre d'Informació i Recursos de Dones (CIRD), o l'entrada en servei de programes com el servei puntual de cangur, el d'educadors de carrer o de suport psicològic al col·lectiu jove, són algunes de les actuacions més destacades.

Eix 2: Equilibri i Sostenibilitat

És el segon eix amb més accions, 93 en total, de les quals 92 han finalitzat o estan iniciades, amb una execució del 73,33%. Aquest eix recull les actuacions que permeten mantenir la qualitat en l'espai públic, millorant l'accessibilitat i la mobilitat, vertebrant noves infraestructures i desenvolupant accions concretes i decidides per mitigar l'impacte del canvi climàtic com la recent aprovació del Pla d'emergència climàtica i transició ecològica. 

En aquests quatre anys de mandat municipal la millora ha estat constant amb reformes integrals de carrers com el passeig del Canal o Francesc Macià; actuacions de microurbanisme en vies i places ubicades als cinc barris de la ciutat; l'increment de la xarxa ciclable amb nous carrils bici a les avingudes de la Generalitat o Barcelona, al carrer Maria Tarrida o Creu d'en Muntaner; el manteniment de l'espai públic, la neteja i la jardineria o la millora de la recollida de residus. Les zones verdes i d'estada s'han incrementat amb el nou parc Marta Mata, al barri de les Begudes, o l'ampliació de la plaça Rosa Sensat que ara té continuïtat en l'espai urbanitzat a l'antic sector Metalarte (entre els carrers Rius i Taulet i Bon Viatge). 

Durant aquests quatre anys, l'Ajuntament ha treballat per dotar la ciutat de més habitatge protegit amb diferents iniciatives, com la recuperació d'un bloc mig abandonat a l'avinguda de Barcelona a través d'un innovador i complex procés d'expropiació que ha permès incrementar el parc d'habitatges protegits en 105 pisos. En total, i gràcies al desenvolupament dels sectors de Bellavista, ITV i a l'entorn de Rodalies o la construcció de 80 habitatges de lloguer al carrer de Torreblanca, la ciutat guanyarà 360 pisos a preus més assequibles. 

Eix 3: Innovació i desenvolupament econòmic

És l'eix amb el grau de compliment més alt, un 89,95% de les 58 actuacions previstes, totes acabades o iniciades. Fomentar l'economia local, promoure l'ocupació i la formació de la ciutadania i apostar pel comerç de proximitat han estat els principals objectius d'aquest eix. Promodespí, el servei municipal encarregat de desenvolupar aquestes polítiques, ha treballat de valent en els darrers quatre anys, i molt especialment a donar suport al teixit comercial i de restauració en l'època post pandèmia, bonificant impostos i taxes municipals, proporcionant material de protecció, ajudes directes, etc. Durant aquests quatre anys, s'ha prioritzat la contractació de persones amb dificultats especials, com persones aturades de llarga durada o dones, fet que ha permès que 419 ciutadans i ciutadanes disposin d'una feina durant sis mesos o un any. Cal destacar també la contratació de 271joves en el marc dels programes Work experience o Jove treballa a l'estiu i Jove treballa al Nadal. A més, s'han augmentat els cursos, tallers, i fins i tot s'ha incorporat la figura del coach ocupacional. Recentment, Promodespí ha habilitat l'Aula Mentor per ampliar les opcions formatives de la població. D'altra banda, les actuacions dutes a terme han permès consolidar programes de suport a la dinamització comercial i s'han engegat noves accions com una targeta moneder per promoure les compres locals o la millora del format de Firadespí. A més la qualitat de l'atenció a la ciutadania ha millorat amb la reforma de les instal·lacions de Promodespí, al barri de les Planes.

Eix 4: Govern obert

Per últim, l'eix 4 del PAM, 'Govern obert', ha afavorit polítiques que persegueixen una comunicació entre l’Administració i la ciutadania que sigui bidireccional, permanent i transparent. L'eix recollia 89 actuacions -s'han finalitzat o iniciat un total de 86- de les quals s'han executat un 74,64%. Durant aquests anys s'han fet millores de l'administració electrònica, dels sistemes d'informació i comunicació i del servei d'atenció a la ciutadania al web municipal. També s'han impulsat processos participatius oberts a la ciutadania, s'han augmentat els tràmits on line i s'ha millorat els serveis de l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania (OAC).