Esteu aquí

L'Ajuntament aprova l'Agenda Urbana de Sant Joan Despí, l'estratègia per al desenvolupament sostenible de la ciutat fins a l'any 2030

03/11/2023 - Govern Obert

Sant Joan Despí compta amb un full de ruta estratègic per assegurar un desenvolupament urbà sostenible i un creixement equitatiu de la ciutat amb l'horitzó posat a l'any 2030. Es tracta de l'Agenda Urbana Sant Joan Despí 2030, un pla d'acció amb 15 projectes de transformació que ha aprovat el Ple municipal en la sessió del mes d'octubre.

L'Agenda Urbana Sant Joan Despí 2030 serà l’estratègia integrada de la ciutat cap a un creixement sostenible. Està formada per 15 projectes transformadors que, en el curt, mitjà i llarg termini, abordaran les problemàtiques i les potencialitats identificades. Per dissenyar aquesta estratègia, s'ha dut a terme un extens treball tècnic que ha permès detectar els reptes urbans de la ciutat i formular les línies estratègiques per donar-hi resposta.

Prèviament a la seva aprovació, l'Ajuntament va obrir l'Agenda Urbana Sant Joan Despí 2030 a la participació ciutadana. El procés va fer palesa la preocupació pel medi ambient i pels efectes del canvi climàtic de la ciutadania de Sant Joan Despí, que ha prioritzat principalment els projectes mediambientals, com les zones d'innovació del verd urbà, les xarxes de corredors verds o el Pla SJD pel Clima, a més del Pla Local d'Habitatge i la transformació integral de la B-23. 

El caràcter integral de l’Agenda Urbana 2030 és una aposta municipal per atendre els objectius plantejats en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, en la Nova Agenda Urbana (també de les Nacions Unides), en l'Agenda Urbana de la Unió Europea, en l'Agenda Urbana Espanyola (AUE) i en l’Agenda dels Pobles i Ciutats Catalunya 2050.

L'elaboració de l'Agenda Urbana ha permès dissenyar un full de ruta estratègic lligat al model de ciutat i amb visió transversal, i representa l'inici dels processos participatius que es desenvoluparan els propers mesos per definir l'acció municipal del present mandat. En aquest sentit, properament s'obrirà la participació al procés del Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2023-2027, on es podran prioritzar actuacions i es recolliran propostes concretes sobre la base d'eixos i subeixos en què s'ha estructurat.

Un cop aprovat el PAM 2023-2027, previst per a finals d'aquest any, es durà a terme la segona edició dels Pressupostos Participatius, on la ciutadania podrà fer propostes d'inversió que compleixin els requisits establerts a les bases de participació i, en cas que superin el procés de valoració i viabilitat que desenvoluparà una comissió tècnica, passaran a la fase final de votació dels veïns i veïnes. Està previst que aquesta fase es porti a terme el primer trimestre de 2024. Projectes com el circuit de cal·listènia del parc del Mil·lenari, la nova zona d'skate del parc de la Fontsanta o la millora del mobiliari infantil del parc  Marta Mata, són alguns dels projectes executats dels primers pressupostos participatius.