Esteu aquí

La ciutat se suma a una nova edició del Bioblitz Metropolità per contribuir a la investigació sobre la biodiversitat dels seus parcs

29/09/2023 - Medi Ambient

Sant Joan Despí se suma aquest cap de setmana a una nova edició del Bioblitz Metropolità, la jornada de ciència ciutadana que s'organitza a tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona per tal de fer un cens participatiu de biodiversitat als parcs i platges metropolitans. A Sant Joan Despí, el Bioblitz Metropolità tindrà lloc el diumenge 1 d'octubre als parcs de Torreblanca i de la Fontsanta, on les persones participants contribuiran a fer un inventari de la fauna i de la flora de tots dos parcs en el marc de les activitats de la Jugatecambiental. 

Tant la Jugatecambiental del parc de la Fontsanta com la del parc de Torreblanca programaran activitats relacionades amb la realització de censos d’éssers vius, que s’elaboraran a partir de les observacions que es facin. Les activitats s'adrecen a persones apassionades de la natura i a famílies amb infants.

La sisena edició del Bioblitz Metropolità tindrà lloc en un moment de gran afectació per la sequera, per la qual cosa l'observació ciutadana servirà com a termòmetre per avaluar possibles efectes de la sequera als parcs i platges metropolitans. Les altes temperatures i el bon temps previstos afavoriran la presència d’organismes per comptabilitzar. 

Aquesta jornada científica pretén potenciar la participació ciutadana a través de les activitats de les Jugatecambientals centrades en l’observació dels diferents hàbitats i d’espais de biodiversitat com làmines d’aigua, jardins de papallones, hotels d’insectes o refugis de biodiversitat que hi ha als parcs. 

A més, també s’hi podrà participar a través de les xarxes socials publicant fotografies d'observacions als parcs eituqetan el perfil @parcsplatgesamb.

Un cop analitzades totes les imatges rebudes i els resultats obtinguts a les activitats que es faran als parcs i platges metropolitans, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) farà públics els indicadors i la valoració dels resultats a les xarxes socials i al seu web.  

Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d’exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho o Ocells dels Jardins, de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), a l’aplicació MINKA (les observacions a les platges) i al web de l’AMB a través del Visor de fauna (https://visorfauna.amb.cat). 

Els resultats també s’utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l’evolució dels sistemes dunars.